Суперплюм антарктичного сектора Тихого океану: позиція, генезис, вік - Усенко, В.П.; Греку, Р.Х. (Український антарктичний журнал, 2019)
Вивчення будови та геодинаміки Землі є одним з фундаментальних напрямків наук про Землю. Mетою статті є надати відомості про плюм Росса, який був виявлений у південно-західній частині Тихого океану біля та під західною окраїною Антарктиди. Цей плюм не згадувався як суперплюм в сейсмічній томографічній літературі та в каталогах. The study of the Earth structure and geodynamic is one of constitutive purposes of Earth sciences. The aim of our article is to describe Ross superplume that was discovered in the southwestern part of the Pacific Ocean near and under the western margin of Antarctica. This plume was not mentioned in seismic tomographic literature and in catalogs.