Морфологія та деякі біологічні характеристики фагів, виділених з грунту та моху Антарктики - Головань, В.В.; Андрійчук, О.М.; Будзанівська, І.Г. (Український антарктичний журнал, 2019)
Виділення бактеріофагів із екосистем, що функціонують в умовах низьких температур, викликає значний науковий інтерес, хоча й має певні методичні труднощі, пов’язані з вивченням їх властивостей та еволюційних особливостей в різних кліматичних умовах. Метою роботи було виявити присутність бактеріофагів у зразках моху та ґрунту, відібраних на архіпелазі Аргентинських островів та структурних елементів віріонів, а також оцінити різноманітність морфотипів бактеріофагів в наземних біотопах Антарктики. Isolation of bacteriophages from ecosystems which function in low temperatures represents a huge scientific interest, although it has certain difficulties in methodology. One of the tasks, that solves this question, is the definition of the geographic range of phages distribution, investigation of their properties and evolutionary characteristics in different climatic conditions. The aim of the survey was to identify the presence of bacteriophages in moss and soil samples, which were taken at the Argentine Islands archipelago, to find structural elements of the virion and evaluate a variety of bacteriophages morphotypes in terrestrial biotope of Antarctica.