Використання динамічних критеріїв у моделях багатокритеріального вибору - Маляр, М.М.; Поліщук, В.В.; Шаркаді, М.М. (Компьютерная математика, 2015)
Розглядається новий підхід до задачі багатокритеріального вибору альтернатив, який базується на використанні динамічних критеріїв ефективності, враховуючи їх тенденцію та темп зростання. Суть даного підходу полягає у тому, що якщо існують критерії ефективності для яких значення оцінок альтернатив відомі за деякі попередні періоди, то можливо спрогнозувати їх оцінки на подальші періоди. Таким чином, при прийнятті рішення є можливість врахувати передбачувану поведінку. Рассматривается новый подход к задаче многокритериального выбора альтернатив, основанный на использовании динамических критериев эффективности, учитывая их тенденцию и темп роста. Суть данного подхода заключается в том, что если существуют критерии эффективности для которых значение оценок альтернатив известны за некоторые предыдущие периоды, то возможно спрогнозировать их оценки на последующие периоды. Таким образом, при принятии решения является возможность учесть предсказуемое поведение. The paper proposes a new approach to the problem of multi-choice alternatives, based on the use of dynamic performance criteria, given their tendency and rate of growth. The essence of this approach is that if there are performance criteria, for which the values of estimates of alternatives are known for certain prior periods, then it is possible to predict their scores thereafter. Thus, when making a decision, an opportunity to consider an expected behavior appears.