Розробка алгоритмів розв’язання задачі маршрутизації транспортних засобів з часовими вікнами - Огурцов, М.І.; Ходзінський, О.М. (Компьютерная математика, 2016)
Виконано формалізацію задачі маршрутизації транспортних засобів із часовими вікнами та зведено її до оптимізаційної задачі на просторі перестановок. Розроблені алгоритми розв’язання задачі шляхом побудови початкового розв’язку послідовним алгоритмом та його подальшої оптимізації методом локального пошуку. Наведено результати обчислювального експерименту по визначенню ефективності розроблених алгоритмів. Выполнена формализация задачи маршрутизации транспортных средств с временными окнами; задача была приведена к форме классической оптимизационной задачи на пространстве перестановок. Разработаны алгоритмы решения задачи маршрутизации транспортных средств с временными окнами путем детерминированного построения начального решения и его дальнейшей оптимизации методом локального поиска. Приведены результаты вычислительного эксперимента по определению эффективности разработанных алгоритмов. Formalization of vehicle routing problem with time windows is proposed; vehicle routing problem with time windows is transformed to the form of the classic optimization problem on the space ofpermutations. Methods and algorithms for solving vehicle routing problem with time windows based on determined construction of the initial solution and its further optimization by the local search method are developed. Results of computational experiment are provided to determine the effectiveness of the developed methods and algorithms.