Причины симметрии в ДНК - Гупал, А.М.; Гупал, Н.А. (Компьютерная математика, 2017)
На основе математических формул выведены правила понижения и повышения симметрии. Построен симметричный код, помехоустойчивость которого значительно выше, чем у стандартного кода. На основі математичних формул отримано нетривіальні правила пониження та підвищення симетрії. З урахуванням симетрії у ДНК побудовано симетричний код відносно полярності амінокислот при мутаціях у нуклеотидах, завадостійкість якого значно перевищує завадостійкість стандартного коду. Симетричний код у 80 % випадків виправив порушення полярності при мутаціях кодону. Таким чином, саме порушення полярності амінокислот має значний вплив на виникнення захворювань. On the basis of mathematical formulas, uncommon rules of symmetry order decrease and the rule of symmetry order increase are obtained. The code symmetric with respect to polarity of amino acids with mutations in nucleotides, a noise immunity of which significantly exceeds one of the standard codes, is constructed using DNA symmetry. The symmetric code has corrected the polarity disturbance in codon mutations in 80% of cases. Thus, the polarity disturbances of amino acids have an appreciable influence on disease onsets.