Декомпозиція сигналу пульсової хвилі - Лаврентьєв, В.М. (Комп’ютерні засоби, мережі та системи, 2019)
В статті пропонується алгоритм декомпозиції пульсової хвилі, який дозволяє представити її як суму декількох компонентів: прямого імпульсу та відбитих. Як ілюстрація наведено результати роботи алгоритму на прикладах декомпозиції пульсових хвиль реальних пацієнтів. Пропонується за результатами декомпозиції визначити окремі типи пульсових хвиль і пов’язати їх з медичними та фізіологічними параметрами з метою створення бази даних, де форма пульсової хвилі пов’язується з параметрами як здорової серцево-судинної системи, так і враженої різними захворюваннями. Предлагается алгоритм декомпозиции пульсовой волны, позволяющий представить ее как сумму нескольких компонентов прямого сигнала и отраженных. По результатам декомпозиции предлагается определять отдельные типы пульсовых волн и связать их с медицинскими и физиологическими параметрами с целью создания базы данных, где форма пульсовой волны связуется с параметрами как здоровой сердечно-сосудистой системы, так и пораженной различными заболеваниями. The pulse wave decomposition algorithm that allows representing wave as the sum of several components: direct pulse and reflected proposes in this paper. As an illustration, the results of the algorithm on the examples of pulse wave’s decomposition of real patients are presented. Results of decomposition of pulse waves of different type are shown.