Методологические принципы сценарного моделирования для процессов научного эксперимента - Тимашов, Е.А. (Комп’ютерні засоби, мережі та системи, 2019)
Актуальність теми статті обумовлена тим, що сценарний підхід є одним з перспективних методів підвищення ефективності управління. Сценарне управління розглядає принципи аналізу ризиків і можливостей, вибору альтернатив розвитку в умовах невизначеності і врахування впливу комплексу різних факторів. При цьому об'єктом дослідження виступають проблеми, мета, методи, можливості та напрямки сучасного управління, а предметом дослідження виступають сутність, форми, особливості, методи, процедури і можливості застосування сценарного підходу в сучасному управлінні експеріментом. Сценарний підхід є ефективним сучасним методом вирішення ключових управлінських проблем, дозволяючи в умовах невизначеності вибудовувати стратегію розвитку через подання комплексної майбутньої ситуації. Проведенное исследование особенностей сценарного подхода показывает, что он может быть эффективно применен в задачах управления сложными системами, в частности для сценарного моделирования процессов научного эксперимента. Процесс разработки сценариев достаточно трудоемкий и предполагает планирование и проведение сценарного исследования с последующим анализом результатов и формированием рекомендаций для лиц применяющих решения. Поэтому сценарные исследования обычно проводятся со строго заданной целью и четко поставленными задачами, чтобы потраченные на его реализацию ресурсы были оправданы. The relevance of the topic of the article is due to the fact that the scenario approach is one of the promising methods for increasing management efficiency. The scenario management considers the principles of risk and opportunity analysis, the choice of development alternatives in the face of uncertainty, and taking into account the influence of a complex of various factors. At the same time, the object of the research is the problems, goals, methods, capabilities and directions of modern management, and the subject of the research is the essence, forms, features, methods, procedures and possibilities of applying the scenario approach in modern management. The scenario approach is an effective modern method for solving key management problems, allowing in the conditions of uncertainty to build a development strategy through the presentation of a complex future situation.