Інформаційний і кібернетичний простори як джерело сучасних загроз - Качинський, А.Б.; Стьопочкіна, І.В. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Виділено найбільш небезпечні тенденції розвитку сучасних загроз, проаналізовано історію вживання термінів “інформаційний простір”, “кібернетичний простір” науковим суспільством на основі онлайнових баз публікацій із використанням математичного апарату, зокрема вперше обчислено статистичні характеристики, які дозволяють зробити висновки про взаємозалежність категорій при існуванні водночас суттєвих відмінностей. Для цього здійснено підрахунок кількості наукових публікацій за джерелами JSTOR, ScienceDirect, GoogleScholar, в яких вживаються або цитуються категорії «інформаційний простір», «кіберпростір» (за період 1950-2018 рр.), побудовано відповідні залежності, що ілюструють динаміку змін. Відмічено наявність трьох часових періодів в характері розвитку вживання категорій інформаційного та кібернетичного просторів, які тісно пов’язані із усвідомленням суспільством відповідних класів загроз. The most dangerous tendencies of evolution of modern threats have been identified, the history of the use of the terms "information space", "cybernetic space" by the scientific society have been analyzed on the basis of online databases with the use of mathematical means, in particular the statistical characteristics which allow to make conclusions about the interdependence of categories and existing differences have been calculated. To do this, the number of scientific publications by sources JSTOR, ScienceDirect, GoogleScholar, in which the categories "information space", "cyberspace" (for the period 1950-2018) are used or cited, have been obtained. The corresponding dependencies illustrating the dynamics of change have been constructed,. Three time periods in the development of the use of categories of information and cyberspace, which are closely related to the public awareness of the relevant classes of threats, have been pointed out.