Теоретико-методичні аспекти концепції забезпечення необхідного рівня повноти безпеки автоматизованих систем управління об'єктами підвищеної небезпеки - Іванов, В.Г.; Лифар, В.О.; Лифар, О.К. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Представлені аспекти сучасних підходів до вирішення науково-технічної проблеми щодо забезпечення необхідного рівня повноти безпеки технічних засобів АСУ ТП об'єктами підвищеної небезпеки. Сформульовано завдання досліджень і теоретико-методична концепція визначення показників надійності і безпеки апаратних і програмних засобів АСУТП. Розглянуто існуючі та запропоновано оригінальні методи визначення нормуючих показників надійності при проведенні SIL-аналізу. Розглянуто проблеми підготовки фахівців до забезпечення необхідного рівня SIL при розробці АСУТП. Aspects of modern approaches to solving a scientific and technical problem to ensure the necessary level of safety integrity of automatic systems for managing hazardous facilities are presented. Research objectives and a theoretical and methodological concept for determining the reliability and safety indicators of hardware and software for process control systems are formulated. Existing methods are considered and original methods for determining the standardizing reliability indicators during the SIL analysis are proposed. The problems of training specialists to ensure the necessary level of SIL in the development of process control systems are considered.