Модель ситуації у функціональній системі когнітивного поля - Ляшенко, І.О.; Стефанцев, С.С.; Шемаєв, В.М. (Математичне моделювання в економіці, 2019)
Стаття полягає в досліджені моделі ситуації в функціональній системі когнітивного поля шляхом уніфікованого представлення числових і лінгвістичних значень ознак. Модель представлення знань у вигляді когнітивного поля призначена для подання та структуризації знань експертів при розробці баз знань експертних та інтелектуальних систем, заснованих на експертних знаннях, де когнітивне поле – це опис основних понять проблемної області та їх взаємозв’язків, у вигляді графа, діаграми, таблиці, формул або тексту, отримане в результаті вилучення і структурування знань суб’єкта The article deals with the researched models of the situation in the functional system of the cognitive field by unified representation of numerical and linguistic values of signs. The cognitive field knowledge representation model is intended to represent and structure experts' knowledge when developing knowledge bases of expert and intellectual systems based on expert knowledge, where the cognitive field is a description of the basic concepts of the problem area and their relationships, in the form of a graph, a diagram, tables, formulas, or text resulting from the extraction and structuring of the subject's knowledge.