Перша літописна згадка про Одесу (Качібей) та церковна унія ХV ст. - Степанченко, О. (Краєзнавство, 2015)
Статтю присвячено питанню точного датування першої літописної згадки про Одесу. У
ході вивчення тексту "Анналів або хроніки славного королівства Польщі", автору вдалося з'ясувати точну дату першої згадки про місто-порт Хаджибей-Одесу. На основі історичних документів, показана широка картина підготовчих кроків по об'єднанню католицької та православних церков (унії) на початку XV століття. Статья посвящена вопросу точной датировки первого летописного упоминания об Одессе. В ходе изучения текста "Анналов или хроники славного королевства Польши" удалось выяснить точную дату первого
упоминания о городе-порте Хаджибее-Одессе. На основе исторических документов, показана широкая картина подготовительных шагов по объединению католической и православных церквей (унии) в начале XV в. The article is devoted to the exact dating of the first historical mention of Odessa. In examining the text of "Annals
or Chronicles of the glorious kingdom of Poland", yavtoru managed to find out the exact date of the first mention of
the city-port Hadzhibey-Odessa. Based on historical documents, it shows the broad picture of preparatory steps to
unite the Catholic and Orthodox churches (union) at the beginning of the XV c.