Одеський період в історії Люблінської чоловічої гімназії - Синявська, О. (Краєзнавство, 2015)
У статті розкривається історія Люблінської чоловічої гімназії, яка під час Першої світової війни була евакуйована в Одесу. На основі аналізу архівних документів досліджуються зміни в адміністративному підпорядкуванні гімназії, розглядається діяльність педагогічного колективу, аналізується склад учнів гімназії. В статье раскрывается история Люблинской мужской гимназии, которая во время Первой мировой войны была эвакуирована в Одессу. На основе архивных материалов исследуются изменения в административном подчинении гимназии, рассматривается деятельность педагогического коллектива, анализируется состав учеников гимназии. History of the Lublin’ masculine gymnasium that in the period of the First World War was evacuated to Odesa opens up in the article. On the basis of the archived materials changes are investigated in the administrative submission of gymnasium, activity of pedagogical collective is examined, composition of students of gymnasium is analysed.