Матвій Миколайович Маврогордато – громадський діяч, благодійник та меценат - Томазов, В. (Краєзнавство, 2015)
На значній джерельній базі, зокрема архівних документах з одеських та петербурзьких сховищ,
реконструюються життєвий шлях та активна діяльність яскравої особистості – Матвія Миколайовича Маврогордато. Він походив із впливового одеського купецького роду грецького походження, представники якого накопичили значні багатства на торгівлі східноукраїнською пшеницею,
а також були власниками банків, фабрик, величезних маєтків та фешенебельних міських будинків.
Матвій Маврогордато уславився як відомий благодійник та меценат, член багатьох філантропічних товариств. Він жертвував значні кошти на підтримку освіти, культури, церкви та соціальні
проекти. На значительной источниковой базе, в том числе архивных документах из одесских и петербургских хранилищ, реконструируются жизненный путь и активная деятельность яркой личности – благотворителя,
мецената Матвея Николаевича Маврогордато. Он происходил из влиятельного одесского купеческого рода
греческого происхождения, представители которого накопили значительные богатства на торговле южноукраинской пшеницей, а также были владельцами банков, фабрик, огромных имений и фешенебельных
городских домов. Матвей Маврогордато прославился как известный благотворитель и меценат, член многих
филантропических обществ. Он жертвовал значительные денежные суммы на поддержку образования,
культуры, церкви и социальные проекты. On a significant source base, including archival documents from the Odessian and St. Peterburg’s depositories,
reconstructed the career and vigorous activity of a bright personality – benefactor and maecenas Greek by birth
Matvіi Mykolaiovych Mavrogordato.
He was a member of an influential Odessian merchant family, whose representatives shave accumulated great
wealth by trading of South-Ukrainian wheat and also they were the owners of the banks, factories, vast estates and
luxury town homes.
Matvіi Mavrogordato earned fame as a famous benefactor and maecenas, as a member of many philanthropic
societies. He donated large money amounts to support the education, culture, churches and social projects.