Розробка протоколу захищеного обміну даними для спеціальних мереж - Огурцов, М.І. (Математичне та комп'ютерне моделювання. Серія: Технічні науки, 2019)
Метою досліджень стала розробка протоколу, алгоритму, математичного апарату і відповідного програмного забезпечення для спеціальних мереж з використанням синхронної і асинхронної передачі зашифрованих пакетів даних. Для шифрування після проведеного аналізу існуючих алгоритмів обраний для використання симетричний алгоритм AES. На основі отриманих результатів проведеного аналізу розроблено алгоритми криптографічного захисту інформації, яка циркулює у таких мережах. Розроблений і апробований новий протокол захищеного обміну даними для мереж спеціального призначення з урахуванням особливостей спеціальних мереж, що відповідають міжнародним стандартам, зокрема, у складних ситуаціях. Розроблені протокол та алгоритми дозволяють виконувати захист інформаційних потоків для децентралізованих чарункових та ad hoc мереж у польових умовах. The research purpose was to develop a protocol, algorithm, mathematical apparatus and related software for special networks using synchronous and asynchronous encrypted data packets transmission and coded commands. For encryption, after existing algorithms analysis completion, the AES symmetric algorithm was chosen. On the basis of the conducted analysis results, a new protocol for secure data exchange in special purpose networks was developed and tested taking into account special networks features, including operations in difficult situations that meet Ukrainian and international standards. Cryptographic protection algorithms for information, circulating in such networks, were developed. The developed algorithms allow to protect the information flows for decentralized cellular and ad hoc networks in the field conditions.