Статистичні показники наукової діяльності установ Відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України - Лубунець, Л.Г. (Наука та наукознавство, 2019)
Наведено дані моніторингу результатів досліджень наукових установ Відділення фізико-технічних проблем енергетики (ВФТПЕ) НАН України за 2015—2017 рр. Представлено основні статистичні показники фінансування завершених наукових робіт та публікаційної активності з деталізацією за напрямами досліджень. Проаналізовано тенденції розвитку досліджень за окремими напрямами. За результатами моніторингу визначено, що незважаючи на недостатній рівень фінансування, ефективність досліджень за показником публікаційної активності зростає як в абсолютному, так і у відносному (на одну завершену тему та на одного дослідника) вимірі; виділено пріоритетні напрями досліджень в установах ВФТПЕ НАН України: електроенергетика, енергозбереження та відновлювана енергетика. Відзначено тенденцію до посилення досліджень в галузі вугільних технологій. Приведены данные мониторинга результатов исследований научных учреждений Отделения физико-технических проблем энергетики (ОФТПЭ) НАН Украины за 2015— 2017 гг. Представлены основные статистические показатели финансирования завершенных научных работ и публикационной активности с детализацией по направлениям исследований. Проанализированы тенденции развития исследований по отдельным направлениям. По результатам мониторинга определено, что несмотря на недо статочный уровень финансирования, эффективность исследований по показателю публикационной активности растет как в абсолютном, так и в относительном (на одну завершенную тему и на одного исследователя) измерении; выделены приоритетные направления исследований в учреждениях ВФТПЭ НАН Украины: электроэнергетика, энергосбережение и возобновляемая энергетика. Отмечена тенденция к усилению исследований в области угольных технологий. The data obtained from the monitoring of the results of research performed in the research institutions of the Division of Physics and Technical Problems of Energy of the National Academy of Sciences of Ukraine (DPTPE of the NAS of Ukraine) for 2015—2017 are shown. The main statistical indicators of financing and publication activity are provided for the finished research works, with breaking by research fields. The tendencies in the research are analyzed by ten research fields: coal mining industry, oil and gas complex, electric energy, nuclear energy, non-traditional energy, energy saving, general problems of energy, science and technology support for energy, ecology, and Chornobyl.