Особливості політики стратегічно-наукоємного національного поступу - Головатюк, В.М. (Наука та наукознавство, 2019)
Досліджено особливості трактування сутності поняття «стратегія» в контексті положень ресурсної концепції теорії стратегій. Обґрунтовано, що стратегію можна розглядати як механізм політики системної організації інтенсивного наукоємного розвитку національної економіки, який визначає умови для відповідного соціально-економічного поступу. Досліджено динаміку розвитку науково-інноваційного потенціалу як основи ресурсно-компетентнісного потенціалу України впродовж 2005–2017 рр. в розрізі її регіональних економік. Исследованы особенности трактовки сущности понятия «стратегия» в контексте положений ресурсной концепции теории стратегий. Обосновано, что стратегию можно рассматривать в качестве механизма политики системной организации интенсивного наукоемкого развития национальной экономики, который предопределяет условия для со циально-экономического развития. Исследована динамика развития научно-инновационного потенциала как основы ресурсно-компетентностного потенциала Украины в течение 2005— 2017 гг. в разрезе ее региональных экономик. Interpretations of the notion “strategy” are analyzed in the context of the resource concept of the theory of strategies. It is proved that a strategy can be considered as a mechanism for the policy of system organization of the R&D intensive development of the national economy, which lays the grounds for socio-economic advancement and improvements of science and technology policy backing this development. The dynamics of R&D and innovation capacities, considered as the basis for the resource and competencies capacities of Ukraine, is studied by region over the period 2005–2017.