Еволюція ергодичної теорії - Кілочицька Т.В. (Наука та наукознавство, 2019)
В статті розглянуто передісторію ергодичної теорії, шляхи розвитку комплексу понять та ідей, які привели до формування і розвитку цієї теорії. Проаналізовано відкриття з ергодичної теорії динамічних систем А.М. Колмогорова, його учнів та послідовників. Показано роль українських вчених М.М. Боголюбова та М.М. Крилова у формуванні цієї теорії. Розглянуто праці харківської школи з ергодичної теорії. Проаналізовано основні напрями досліджень та праці видатних вчених, пов’язані з розвитком ергодичної теорії. В статье рассмотрена предыстория эргодической теории, пути развития комплекса понятий и идей, которые привели к формированию и развитию этой теории. Проанализировано открытие из эргодической теории динамических систем А.М. Колмогорова, его учеников и последователей. Показана роль украинских ученых М.М. Боголюбова и М.М. Крылова в формировании этой теории. Рассмотрены труды харьковской школы по эргодической теории. The article provides a historical reconstruction of the origin, formation and development of the ergodic theory in the global context. In 30s of the past century the applied tasks assisted formulation of the theory of nonlinear fluctuations, forming of bases of ergodic theory. G. Birkhoff laid the beginning to the concept of the dynamic system. In 1930s ideas of H. Poincaré laid the beginning of the ergodic theory (G. Birkhoff, John von Neumann, M. Krylov, M. Bogolubov). The article describes the historical sequence of becoming and development of the ergodic theory in Ukraine (world context). In 1950–1970, the theory of the dynamical systems was rapidly developing.