Скорочення мережі римо-католицьких монастирів у Волинській губернії у ХІХ ст.: причини та наслідки - Кирилюк, А. (Краєзнавство, 2015)
Проаналізовано зміни у мережі римо-католицьких монастирів у Волинській губернії протягом ХІХ ст. Розглянуто законодавство, на підставі якого відбувалось закриття монастирів. Зроблено висновок про кількість римо-католицьких чернечих осередків, що зазнали скорочення
внаслідок конфесійної політики уряду Російської імперії. Проанализированы изменения в сети римо-католических монастырей в Волынской губернии в течение XIX в. Рассмотрено законодательство, на основании которого происходило закрытие монастырей. Сделан вывод о количестве римо-католических монашеских обителей, закрытых через
конфессиональную политику правительства Российской империи. The article deals with the analysis of the changes in the system of Roman Catholic monasteries in Volyn
province during the nineteenth century. The legislation is regarded, based on which the closing of monasteries
was occurred. The conclusion about the number of Roman Catholic monastic orders, which were subjected to
the reduction as a result of religious policy of the government of the Russian Empire, was made.