Максим Трохимович Горленський – перший директор харківських додаткових класів (1768–1775 рр.) - Маслійчук, В. (Краєзнавство, 2015)
Харківські додаткові класи – один із перших світських навчальних закладів на території України. Максим Горленський – виходець з козацько-священницької родини здійснив успішну кар'єру у слобідських полках, почасти традиційно завдяки вдалому одруженню. Під час реформування устрою слобідських полків поступово Горленський став директором Харківських додаткових класів. Горленський – автор одного з перших історичних оглядів Харкова, кількох проектів про відкриття у Харкові книгарні, друкарні, розширення світського навчального закладу. Харьковские прибавочные классы – одно из первых светских учебных заведений на территории Украины. Максим Горленский – представитель казацко-священнического рода сделал успешную карьеру, частично благодаря удачной женитьбе. Во время реформирования устройства слободских полков постепенно Горленский стал директором Харьковских прибавочных классов. Горленский – автор одного из первых исторических обозрений Харькова, нескольких проектов об открытии в Харькове типографии, книжного магазина, расширения светского учебного заведения. The Kharkiv additional classes were among the first secular educational institutions on the territory of Ukraine. Maksym Horlenskyj was raised in Cossack and clergyman family and made an impressive carrier in Slobidski regiments which was partly possible due to a successful marriage. During the reforms of the Slobidski regiments he becane the director of the Kharkiv additional classes. Horlenskyj wrote one of the first historical overviews of Kharkiv, and several projects, including the opening of bookstore and printing-house in Kharkiv as wells as the enlargement of the secular educational institution.