Дівочий пансіон Маріанни Бондіні в освітньо-культурному середовищі Рівного (30–50-ті рр. ХІХ ст.) - Прищепа, О. (Краєзнавство, 2015)
У статті обґрунтовується місце дівочого пансіону М. Бондіні у формуванні освітньо-культурного середовища Рівного – повітового центру Волинської губернії (30–50-ті рр. ХІХ ст.).
Підкреслюється роль як приватних ініціатив, так і учительського загалу місцевої гімназії у
функціонуванні цього осередку освіти. Формулюється теза про заслугу пансіону в залученні до
культурної взаємодії жіночого представництва із різних соціальних та етнорелігійних груп. В статье обосновывается место женского пансиона М. Бондини в формировании образовательно-культурной среды Ровно – уездного центра Волынской губернии (30–50-е гг. ХІХ в.). Подчеркивается
значение как частных инициатив, так и учительского состава местной гимназии в функционировании
этого очага просвещения. Формулируется тезис о заслуге пансиона в приобщении к культурному взаимодействию женского представительства из различных социальных и этнорелигиозных групп. This article explains the role of Mariana Bondini’s Boarding School for Girls in the formation of the
educational and cultural environment of Rivne, a provincial (povitovyi) center of Volyn huberniya (30-50s of
the 19th c.). The author underlines the role of private initiatives as well as of the teaching staff of local gymnasium
in the activities of the boarding school. The article draws a conclusion about the importance of this educational
establishment in the involvement of females from different social , ethnical, and religious groups into
cultural interrelationships.