Комітети покращення побуту учнів і студентів у вищих навчальних закладах УСРР у 1920-ті роки - Хоруженко, Х.; Липинський, В. (Краєзнавство, 2015)
У статті досліджено проблему соціального захисту студентства ВНЗ УСРР у 1920-ті роки, встановлено напрямки, форми і засоби діяльності економічних студентських організацій, зроблено аналіз причин їх появи і ліквідації. Доведено, що зусилля держави щодо соціального забезпечення студентства у цей час були недостатні і молодь, в умовах загрози своєму фізичному існуванню, вдалась до заходів самозахисту. В статье изучена проблема социальной защиты студенчества вузов УССР в 1920 – е годы, установлены напрвления, формы и способы деятельности экономических студенческих организаций, cделан анализ причин их появления и ликвидации. Доказано, что усилия государства относительно соціального обеспечения студенчества в это время были недостаточными и молодежь, в условиях угрозы своему физическому существованию, прибегла к методам самозащиты. In the article the problem of social defence of student of institutes of higher UKRAINE is studied in 1920 are e years, naprvleniya is set, forms and methods of activity of economic student organizations, done analiz reasons of their appearance and liquidation. It is well-proven that efforts of the state relatively of the soc³al'nogo providing of student at this time were insufficient and young people, in the conditions of threat the physical existence, pribegla to the methods of self-defence.