Зародження і становлення приватного аптечного бізнесу в Харкові ХІХ - на поч. ХХ ст. - Робак, І.; Якуба, А. (Краєзнавство, 2015)
На підставі архівних даних у статті досліджено процес виникнення і розвитку аптечного бізнесу
в Харкові в дорадянську добу. Проаналізовано організаційні принципи функціонування «вільних» аптек
і результати їхньої діяльності. Виявлена динаміка розростання аптек у різні роки. Наголошено на проблемних аспектах у відкритті та існуванні комерційних аптечних закладів. Розглянуто причини та особливості конкурентної боротьби серед власників аптечної галузі, законодавчі перепони при отриманні дозволу і юридичному оформленні відкриття аптеки, місця її розташування тощо. На основании архивных данных в статье исследован процесс возникновения и развития аптечного
бизнеса в Харькове в досоветскую эпоху. Проанализированы организационные принципы функционирования «вольных» аптек и результаты их деятельности. Выявлена динамика разрастания аптек в разные годы. Акцентировано внимание на проблемных аспектах в открытии и существовании коммерческих аптечных учреждений. Рассмотрены причины и особенности конкурентной борьбы среди
владельцев аптечной отрасли, законодательные преграды при получении разрешения и юридическом
оформлении открытия аптеки, места ее расположения и тому подобное. The article is devoted to the investigation of the process of emergence and development of pharmaceutical
business in Kharkov during pre-Soviet period. Organizational principles of the «free» pharmacies and the results
of their work are analyzed in the article. The dynamics of proliferation of pharmacies in different years is
studied. The author emphasized the problematic aspects of opening and existence of commercial pharmacies.
Reasons and characteristics of competition among the owners of the pharmacy industry, legislative obstacles
of the process of obtaining permits, legal registration of pharmacy, its location are investigated in the article.