Пам'яткоохоронна діяльність волинських громадських товариств у 1920-ті – 1980-ті рр. - Гаврилюк, О. (Краєзнавство, 2015)
У статті висвітлюється зміст пам'яткоохоронної роботи, що її проводили громадські
товариства Західної Волині в умовах перебування у складі Другої Речі Посполитої та Радянського Союзу. Звернена увага на особливості такої діяльності, спричинені культурною політикою обох держав стосовно української нації. В статье освещается содержание памятникоохранительной работы, проводившейся общественными организациями Западной Волыни в условиях пребывания в составе Второй Речи Посполитой и Советского Союза. Обращено внимание на особенности такой деятельности, обусловленные культурной политикой обеих государств относительно украинской нации. The article views the content of monument preservation activity, conducted by public organizations of the
Western Volyn, when the abovementioned area was a part of the Second Rich Pospolyta and the Soviet Union.
The attention is paid to the peculiarities of monument preservation activity, due to the cultural policy of both
states concerning Ukrainian nation.