Метод формального опису слабкоструктурованих предметних областей з урахуванням громадської думки - Каденко, С.В.; Висоцький, В.О. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2018)
Показано, що для прийняття рішень нарівні громади доцільно використовувати експертні методи, адже дана предметна область є слабкоструктурованою. При цьому, окрім експертних даних, під час прийняття рішень слід враховувати також думку представників цільової громади. Запропоновано метод формального опису слабкоструктурованих проблем рівня громади з урахуванням як експертної інформації, так і громадської думки. Метод передбачає ієрархічну декомпозицію проблеми, безпосередню оцінку вагомості факторів, що мають вплив на проблему, застосування шкали згоди-незгоди Лайкерта для оцінки респондентами атомарних факторів і побудову рейтингів факторів на основі оцінок респондентів шляхом лінійної згортки. Побудовані рейтинги складають основу для визначення пріоритетних кроків, які спрямовано на розв’язання проблеми. Отримано експериментальні результати на реальних даних дослідження якості громадського простору, що ілюструють роботу методу та підтверджують його ефективність. Показано, что для принятия решений на уровне территориального сообщества целесообразно использовать экспертные методы, поскольку данная предметная область является слабо структурированной. При этом наряду с экспертными данными, во время принятия решений следует учитывать также мнение представителей целевого территориального сообщества. Предложен метод формального описания слабоструктурированных проблем уровня небольшого территориального сообщества с учетом как экспертной информации, так и мнения респондентов из числа представителей сообщества. It has been shown that for territorial community-level decision making it is appropriate to utilize expert data based-methods, as this subject domain is a weakly structured one. At the same time, opinion of the target territorial community representatives should be taken into consideration alongside expert data during decision making. A method for formal description of weakly structured community-level problems taking into consideration both expert information and opinion of respondents from among community representatives has been suggested. It represents a hybrid approach, incorporating elements of both traditional expert data-based methods and social surveying. The main goal is to set by a decision-maker or research organizer. It is then decomposed by experts into sub-goals or factors that are crucial for its achievement, and these factors and their weights are estimated by respondents who are ordinary community members.