Оптимізація надання послуг обчислювальними ресурсами адаптивної хмарної інфраструктури - Матов, О.Я. (Реєстрація, зберігання і обробка даних, 2018)
Розглянуто інфраструктуру хмарних обчислень (ХО) як об'єкт адаптації і процес адаптації ХО як оптимізаційний. Викладено загальну постановку задачі адаптації дисципліни надання обчислювальних ресурсів користувачам ХО. Запропоновано технологію динамічної адаптивної змішаної дисципліни надання обчислювальних ресурсів користувачам ХО. Наведено напрямок вирішення задачі оптимізації динамічної адаптивної змішаної дисципліни. Запропоновано відомий функціонал оптимізації, який базується на припущенні, що результати використання обчислювальних ресурсів користувачем (вирішення задач користувача) знецінюються пропорційно часу їх знаходження в черзі на вирішення та самого вирішення в системі ХО. Можливі й інші функціонали з часовими обмеженнями. Це є актуальним для сучасних глобальних інформаційно-аналітичних систем реального часу із застосуванням технологій хмарних обчислень і може бути критичним при обмежених обчислювальних ресурсах ХО. Наведено, що задача оптимізації вирішується ітераційним методом з використанням відповідних аналітичних моделей функціонування ХО. Рассмотрены инфраструктура облачных вычислений (ОВ) как объект адаптации и процесс адаптации облачных вычислений как оптимизационный. Выполнена общая постановка задачи адаптации дисциплин предоставления вычислительных ресурсов пользователям ОВ. Предложена технология динамической адаптивной смешанной дисциплины предоставления услуг вычислительных ресурсов пользователям ОВ. Приведено направление решения задачи оптимизации динамической адаптивной смешанной дисциплины. Предложен известный функционал оптимизации, который базируется на предположении, что результаты использования вычислительных ресурсов пользователем (решения задач пользователя) обесценивается пропорционально времени пребывания в очереди на решение и самого решения в системе ОВ. Возможны и другие функционалы с временными ограничениями. Это актуально для современных глобальных информационно-аналитических систем реального времени с использованием технологий облачных вычислений и может быть критичным при ограниченных вычислительных ресурсах ОВ. Указано, что задача оптимизации решается итерационным методом с использованием соответствующих аналитических моделей функционирования ОВ. The cloud computing (CC) infrastructure is considered as an adaptation object and the process of adaptation of cloud computing as an optimization one. The general statement of the task on adapting the disciplines of providing computing resources to users of the IA has been performed. It is proposed to use dynamic adaptive mixed (with absolute and relative priorities) discipline of providing services with computing resources to users, in which dynamic adaptation to the changing conditions and conditions of the CC system and the environment set by consumers of computing resources is possible. The direction of the solution of the problem of optimization of dynamic adaptive mixed discipline is given. A well-known optimization functional is proposed, which is based 011 the assumption that the results of using the computing resources by the user (solving user tasks) depreciate in proportion to the time spent in the decision queue and the solution in the CC system.