Проблема житлового забезпечення студентів вищих навчальних закладів Львова у 1944–1965 рр. - Зьолковський, Н. (Краєзнавство, 2016)
На основі архівних матеріалів Державного архіву Львівської області у статті розгядається
забезпеченість студентів вищих навчальних закладів Львова житлом в перше повоєнне двадцятиріччя. Більшість гуртожитків розташовані на відстані 0,5–1,5 км від головних корпусів своїх
вишів. Житлова площа на 1 студента становила 4 м². Низька забезпечність студентів житлом
30–40%, змусила керівництво ВНЗ Львова з другої половини 1950–х рр – першої половини 1960–х рр.
активно розбудовати нові гуртожитки. У 1965 році забезпечність студентів гуртожитками
серед ВНЗ Львова складала 31–75%. Брак житла найбільше відчували студенти Львівської Політехніки, Медінституту та Львівського лісотехнічного інституту. Гуртожиток по вул. Зеленій 96 був один з небагатьох у якому проживали студенти двох різних ВНЗ Львова: Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка та інституту декоративного та прикладного мистецтв. Based on archival materials of State Archive of Lviv Region presented scientific paper analyzes problems
of student’s accommodation in Lviv in the first postwar decades. Most dormitories were situated in
0.5–1.5 km from their university campuses. Living square for one student were 4 м². Only 30–40% of students
were supplied with accommodation and that’s why in 1950s–1960s authorities started to build new
dormitories. In 1965 31–75% of Lviv students were supplied with accommodation. Lack of housing was
the biggest problem for the students of Lviv Politechnic, Medical Institute and Lviv Forestry Institute. Dormitory
on Zelena, 96 str. was one of few were students from two different Universities lived: Mykola Lysenko
Lviv Conservatory and Institute of Decorative and Applied Arts. Publications about Lviv dormitories will
be a part of endeavor dedicated to the “Development of high education in Lviv (1944–1991)”. На основе архивных материалов Государственного архива Львовской области в статье
рассматривается обеспеченность студентов высших учебных заведений Львова жильем в первое
послевоенное двадцатилетие. Большинство общежитий расположены на расстоянии 0,5–1,5 км
от главных корпусов своих вузов. Жилая площадь на 1 студента составляла 4 м². Низкая
обеспеченность студентов жильем 30–40%, заставила руководство вузов Львова со второй половины 1950–х гг. – первой половины 1960–х гг, активно строить новые общежития. В 1965
году обеспеченность студентов общежитиями среди вузов Львова составляла 31–75%. Нехватка
жилья больше чувствовали студенты Львовской Политехники, Мединститута и Львовского
лесотехнического Института. Общежитие по ул. Зеленая 96 был один из немногих в котором
проживали студенты двух разных вузов Львова: Львовской консерватории имени Николая Лысенка
и института декоративного и прикладного искусства.