"Хто ми? Чиї ми діти? Хто були наші предки?" (до 140-річчя від дня народження і 60-річчя від дня смерті Вадима Щербаківського) - Пекарська, Л.; Федорова, Л. (Краєзнавство, 2016)
Висвітлено діяльність відомого українського вченого-емігранта в останній – лондонський період
його життя, раніше мало відомий в українській історіографії. На основі документів архіву Союзу
Українців у Великій Британії та публікацій в його друкованому органі – газеті «Українська Думка»
відтворено наукову та культурно-громадську роботу В. Щербаківського в Лондоні у 1951–1957 рр.
Охарактеризовано його особистий фонд, що зберігається в Бібліотеці й Архіві ім. Т. Шевченка Союзу Українців у Великій Британії (Лондон). Analysing the largely unknown works and life of the renowned Ukrainian scientist in his final place in
exile – London. The scientific, cultural and social work together with the personal archive of
V. Shcherbakivsky in London from 1951-1957 is reconstructed using documentation stored in the collection
of the T. Shevchenko Library and Archive of the Association of Ukrainians in Great Britain and in its published
journal, the “Ukrainian Thought”. The epistolary exchanges within the collection cover the last
35 years of Shcherbakivsky’s life. This is an invaluable source material for study when researching the
history of the Ukrainian émigré community in Europe. Освещается деятельность известного ученого-эмигранта в последний – лондонский период его
жизни, раньше мало известный в украинской историографии. На основе архива Союза Украинцев
в Великой Британии та публикаций в его печатном органе – газете «Украинская Думка» воспроизведено научную и культурно-общественную работу В. Щербакивского в Лондоне в 1951–1957 годах.
Охарактеризовано его личный фонд, который хранится в Библиотеке и Архиве им. Т. Шевченко Союза Украинцев в Великой Британии (Лондон).