Радянський «віце-консул» у Львові Михайло Тимошенко: професійні ліфти у біографії розвідника - Вронська, Т.; Лясковська, С. (Краєзнавство, 2017)
У статті здійснена спроба реконструювати життя, професійні злети та падіння маловідомого
не лише для широкого загалу, а й для наукової спільноти, радянського розвідника, українця Михайла
Тимошенка, який у 1933 р. під псевдо Голуб працював віце-консулом у дипломатичному представництві
СРСР у Львові, обіймав інші – не менш значущі посади у системі органів державної безпеки, а також
викладав спецдисципліни у відомчих навчальних закладах НКВС-НКДБ (м. Київ) у воєнні та повоєнні
роки. Висвітлюються обставини його репресування у роки «Великого терору», боротьба за звільнення
з-за тюремних грат, подальші переслідування та дискримінація у наданні відповідного статусу вже
після примусового виходу на пенсію. Звивисті стежки життя та кар'єри цієї людини дають змогу
зрозуміти багато позалаштункових нюансів функціонування системи органів внутрішніх справ та державної безпеки у 20-40-ві роки, підняти завісу утаємниченості над раніше не відомими – але надзвичайно важливими аспектами історії України. Пропонована наукова розвідка є продовженням започаткованої серії публікації з історії радянських і вітчизняних спецслужб, зокрема, системи підготовки
кадрів і соціально-політичних портретів викладачів спеціальних відомчих освітянських установ. There is a try to reconstruct the lifestyle shown in the article, professional rises and falls of the Soviet secret
service man, who was very little known not only for the public, but also for the scientific circles - a Ukrainian man,
Mykhailo Tymoshenko by name. He worked as a Vice Council under the nickname of «pigeon» in 1933 in a Diplomatic
Rep Office of the USSR in the city of Lviv. He also occupied very important positions in the KGB system and
taught special subjects in the KGB & NKVD facilities and Departments in Kyiv. During the war time and in the
post war period there were circumstances of his personal abuse during the years of «Big Terror», fighting for the
release from jails, followed by the legal prosecution & discrimination in issuance to him a corresponding status
after retirement. The winding steps of life and career of this person give us a clue to understanding of the «behind
the curtain» piculiarities of the functioning of the Interior System as well as the KGB departments in the 20-40 ies.,
that would raise the curtain of mystery of the unknown before, and very important aspects of the history of Ukraine.
The proposed scientific research is a continuation of the publication series of the existing Soviet & local special
task forces, and of the preparation of Staff and their socio-political portraits at the special educational facilities. В статье предпринята попытка реконструировать жизнь, профессиональные взлеты и падения
малоизвестного не только для широкой общественности, но и для научной среды, советского разведчика, украинца Михаила Тимошенка, который в 1933 г. под кличкой Голубь работал вице-консулом в дипломатическом представительстве СССР во Львове, занимал другие – не менее ответсвенные должности в системе органов государственной безопасности, а также преподавал спецдисциплины в ведомственных учебных заведениях НКВД-НКГБ (г. Киев) в годы войны и послевоенный период.