Василь Васильович Пагиря: краєзнавець і журналіст - Делеган, М. (Краєзнавство, 2017)
Першого січня 2017 року Василю Пагирі виповнилося б 94 роки.
Але незадовго до цієї солідної дати краєзнавці Срібної Землі понесли
важку втрату: 24жовтня 2016 року в місті над Латорицею відійшов у вічність Василь Васильович Пагиря, добре знаний в області й
за її межами краєзнавець, дослідник, публіцист, громадський діяч,
лауреат літературно-мистецької премії імені В. Гренджі-Донського, журналістської премії імені Й. Терелі, краєзнавчої імені М.
Зубрицького, почесний громадянином міста Мукачева автор близько
80-ти книг про відомих і маловідомих діячів та історичні події і
явища Карпатського краю. Перестало битися серце особистості,
літописця минулого та сучасності Закарпаття, упорядника ряду
поетичних збірок, перекладача.