Петро Микитович Тригуб – краєзнавець з Миколаївської «Могилянки» - Михайлуца, М. (Краєзнавство, 2017)
У статті йдеться про відомого українського вченого-історика Тригуба Петра Микитовича, про
його плідну наукову та краєзнавчу діяльність на Миколаївщині у творчий, плідний і, нажаль, в останній
період його життя.
У центрі уваги біографічного нарису перебуває людина, яка усе життя «йшла» по освітянській
ниві, творила слово про край, багатий на краєзнавчу тематику, про край, який здавна зветься Причорноморським степом. Через особисті спогади та меморії професора Тригуба П.М. простежується копітка й важлива робота краєзнавця, який від 1980-го року долучився до важливої справи історичного
краєзнавства. Від того часу й до останньої хвилини свого життя проф. Тригуб П.М. не переставав
уболівати за справу, якій був відданий десятиліття. У статті йдеться і про творчий внесок у краєзнавчу науку, і про миколаївську школу історичного краєзнавства, яку створив і виплекав вчений упродовж десятиліть у стінах відомих вишів – Миколаївському національному університеті імені В.О. Сухомлинського і Чорноморському національному університеті імені Петра Могили. The article refers to the famous Ukrainian scientist, historian Peter N. Trigub, his significant scientific and
local history activities in Mykolayiv region in creative, fruitful and, unfortunately, the last period of his life.
There is the man in the spotlight of the biographical sketch who all his life “walked” through the field of
education, created the word about land, rich in local history topics, about land, that has been called the Black
Sea steppe long since.
Through personal memories of professorTrigub P. M. is traced painstaking and important work of local historian,
who from 1980 contributed to important thing of historical study of local lore. From that time and until
the last moments of his life prof. Trygub P.M. never ceased to worry about idea, which was brought decade.
The article tells also about the creative contribution to the local history of science, and the Nikolaev School
of historic study that was created by the scientist and nurtured for decades in the walls of the famous universities
– National Nikolaev V.O. SukhomlynskyUniversity and Black Sea National University of Petro Mohyla. В статье идет речь об известном украинском ученом-историке Тригубе Петре Никитовиче, о его
значительной научной и краеведческой деятельности на Николаевщине в творческий, плодотворный
и, к сожалению, в последний период его жизни.
В центре внимания очерка пребывает человек, который всю свою жизнь «шел» по просветительской ниве, творил слово о крае, который неисчерпаемо богат на краеведческую тематику, о крае,
который издавна именовался Причерноморской степью. Через личностные воспоминания профессора Тригуба П.Н. прослеживается очень кропотливая и важная работа краеведа, который с 1980-го года присоединился к нужному делу исторического краеведения. С того времени и до своей последней минуты жизни проф. Тригуб П.Н. не прекращал болеть
за дело, которому отдавался десятилетиями. В статье повествуется и о творческом вкладе в краеведческую науку, и о николаевской школе
исторического краеведения, которую создал и взращивал ученый в течении десятилетий в стенах известных вузов – Николаевского национального университета имени В.О. Сухомлинского и Черноморского национального университета имени Петра Могилы.