Бібліографічні та історіографічні огляди на шпальтах часопису "Краєзнавство" (1927–2017) - Гончаров, О. (Краєзнавство, 2017)
У статті розглядається висвітлення бібліографічної та історіографічної тематики на шпальтах
часопису «Краєзнавство». Особлива увага приділяється періоду виходу журналу з часу його відновлення
у 1993 році й до сьогодні. Автор доходить висновку, що на шпальтах часопису упродовж його 90-річного існування знайшли відображення практично всі важливі питання розвитку краєзнавчого руху в
Україні та краєзнавства як наукової галузі. Керівництво краєзнавчого руху, редколегія журналу приділяли певну увагу бібліографічній та історіографічній тематиці і вона посіла доволі вагоме місце серед матеріалів часопису. Шляхом об'єднання схожих за тематикою рубрик у групи, аналізуються бібліографічні та історіографічні огляди, які містяться в журналі. Обґрунтовується потреба збільшення на сторінках журналу на сучасному етапі питомої ваги узагальнюючих оглядів, які стосуються бібліографії та історіографії країв і населених пунктів. Висловлюється необхідність подальшого фахового аналізу змісту часопису «Краєзнавство» на предмет його впливу на розвиток краєзнавчого руху в Україні та краєзнавства як наукової галузі. The article reveals bibliographic and historiographical themes tackled on the pages of the journal «Krayeznavstvo
» (Local Lore Researches). Special focus is put on the period of publication of the journal, since its renewal
in 1993 and by this day. The author concludes that during the 90-year publication of the journal almost
all hot issues of the local history movement development in Ukraine and local history as a scientific branch
were reflected therein. The executive group of the local history movement, the editors of the journal paid great
attention to the bibliographic and historiographical themes and it has taken the weighty place among the published
material. The bibliographic and historiographical overviews of the journal are analyzed according to the
themes by combining the similar journal sections into thematic groups. The author substantiates the necessity
to increase the specific weight of the general overviews concerning bibliography and historiography of the regions
and settlements in the journal. There is also expressed the necessity of further professional analysis of
the journal content for the subject of its influence on the development of local history movement in Ukraine
and local history as a scientific branch. В статье рассматривается освещение библиографической и историографической тематики на
страницах журнала «Краеведение». Особенное внимание уделено периоду со времени возобновления
выхода журнала в 1993 году и по сей день. Автор приходит к выводу, что на страницах журнала в течение его 90-летнего существования нашли отображение практически все важные вопросы развития краеведческого движения в Украине и краеведения как научной отрасли. Руководство краеведческим движением, редакционная коллегия журнала уделяла определенное внимание библиографической и историографической тематике и она занимает довольно весомое место среди материалов журнала.
Путем объединения похожих за тематикой рубрик в группы, анализируются библиографические и историографические обозрения, которые имеют место в журнале. Обосновывается потребность увеличения на страницах журнала на современном этапе удельного веса обобщающих обозрений, которые относятся к библиографии и историографии краев и населенных пунктов. Высказывается необходимость дальнейшего научного анализа содержания журнала «Краеведение» на предмет его влияния на развитие краеведческого движения в Украине и краеведения как научной отрясли.