Спеціалізовані видання у путівниковому дискурсі Києва кінця ХІХ – початку ХХ ст. - Савчук, Н. (Краєзнавство, 2017)
Статтю присвячено дослідженню путівників Києвом, виданих на зламі ХІХ–ХХ ст. З'ясовано, що
їхньому створенню та поширенню сприяла поява такого явища як масовий туризм. Безпосереднім об'єктом вивчення стали спеціалізовані путівники, котрі вирізнялися вузькопрофільністю, конкретною тематичною спрямованістю, орієнтованістю на певний прошарок читачів та їхні запити.
Означені видання розглянуто з погляду «супутника» мандрівника, що допомагає орієнтуватися на
місцевості та отримати корисну практичну інформацію. Визначено їхні особливості та ідеологічне підґрунтя. Встановлено, що окрім класичних розділів, вони містили відомості фахового чи предметного спрямування. В основному такі провідники призначалися для учасників та гостей значимих соціально-економічних і наукових заходів, або для тематичного відвідування окремих місць. Більшість з них формувала у читача образ Києва як модерного європейського міста. Важливе значення мав і путівник для проведення учнівських
екскурсій, яким започаткували створення спеціальної довідкової літератури для дитячих подорожей. The subject matter of this article is research of the guidebooks on Kyiv, published at the turn of the XIX–
XX centuries. It was found out that their creation and spread was facilitated by the emergence of such a phenomenon
as mass tourism. The specialized guidebooks were the immediate object of study. They featured narrow
profile, specific thematic focus, orientation towards a certain stratum of readers and their requests.
These publications are considered from the point of view of the «travel companion», which helps to navigate
the locality and obtain useful practical information. Their specific features and ideological background are determined.
They contained a professional or thematically information, that in addition to the classical sections. Such
guidebooks were intended for participants and guests of significant socio-economic and scientific events, or for
thematic visits to individual places, basically. Most of them formed the image of Kyiv as a modern European city.
The guidebook for learners’ excursions was important. His publication marked the beginning of a special
reference literature for children’s travels. Статья посвящена исследованию путеводителей по Киеву, изданных на рубеже ХIХ–ХХ вв. Выяснено, что их созданию и распространению способствовало появление такого понятия как массовый
туризм. Непосредственным объектом изучения стали специализированные путеводители, которые
отличались узкопрофильностью, конкретной тематической направленностью, ориентированностью
на определённый слой читателей и их запросы.
Указанные издания рассмотрены с точки зрения «супутника» путешественника, который помогает
ориентироваться на местности и получить полезную практическую информацию. Определены их особенности и идеологическая составляющая. Установлено, что кроме классических разделов, они содержали
сведения профессионального или предметного направления. В основном такие проводники предназначались для участников и гостей значимых социально-экономических и научных мероприятий, или для тематического посещения отдельных мест. Большинство из них формировало у читателя образ Киева как современного европейского города. Важное значение имел и путеводитель для проведения ученических
экскурсий. Его издание положило начало специальной справочной литературе для детских путешествий.