1969 рік: реакція українського населення на резонансні події зовнішньої та внутрішньої політики СРСР - Криворучко, В. (Краєзнавство, 2017)
У статті розглядаються суспільно-політичні настрої в УРСР наприкінці 1960-х років, які вивчаються крізь призму звітів КДБ УРСР та ЦК КПУ. Аналіз, зроблений на основі документів Галузевого
державного архіву Служби безпеки України, дозволяє окреслити проблемне коло питань та охарактеризувати їхню тематичну спрямованість. Основну увагу приділено питанням, які стосувались реакції
населення на замах на Л.І. Брежнєва, військового конфлікту на радянсько-китайському кордоні, реакції
на якість постачання продуктів харчування та промислових товарів, а також на перебіг світового
політичного процесу, а також проблемам внутрішнього життя республіки та країни. Price hike due to expecting for a war: anxious atmosphere in the UkrUSSr in 1969 through KGB reports.
The article examines popular social and political atmosphere in the UkrUSSr in 1969 that are studied
through Ukrainian KGB reports. Analyzing the documents of the SBU Central State Archive allows to envelop
the general key questions and define their thematic direction. The main focus is directed to the group of questions
that analyze the popular response on the assignation attempt of Leonid Brezhniev, the military conflict on the
Soviet-Chinese border, quality of food and household supplies, as well as reactions to the political events around
the world and inside the republic and the Soviet Union. В статье рассматриваются общественно-политические настроения в УССР конца 1960-х годов,
которые изучаются сквозь призму отчетов республиканского КГБ ЦК КПУ . Анализ, сделанный на основе документов Отраслевого государственного архива Службы безопасности Украины, позволяет
очертить круг проблемных вопросов и охарактеризовать их тематическую направленность. Основное
внимание уделено группе вопросов, касающихся реакции населения на покушение на Л.И.Брежнева, а
также на военный конфликт на советско-китайской границе; реакции на качество поставки продуктов питания и промышленных товаров. Рассматривается реакция на ход мирового политического процесса, а также проблемы внутренней жизни республики и страны.