Зниклі села на теренах полігону "Широкий лан" (кінець ХVІІІ — середина ХХ ст.) - Тригуб, О. (Краєзнавство, 2018)
Проблема історії зниклих сіл до сьогодні залишається однією з найменш вивчених у краєзнавстві. Це
спонукало автора звернутися до історії населених пунктів, що знаходилися на теренах сучасного військового полігону «Широкий лан» (Миколаївська область, Миколаївський район). Розглянуто процес колонізації краю, заснування населених пунктів, основні галузі господарства тощо. Велика увага приділена одному з найбільших сіл – німецькій колонії Зульц.
Значні зміни у житті краю відбулися внаслідок зміни влади у 1920 р. Створюються нові центри
(Веселий кут, Долманово), де утворюються сільські ради та відкриваються школи, продовжує розвиватися колонія Зульц. На межі 1920-30-х років у селах засновуються колгоспи. Не оминула села і тоталітарна система – репресії, розкуркулення, закриття церков та арешти церковників, голодомор тощо. Величезний удар нанесли події Другої світової війни. The problem of the history of the disappeared villages is still one of the least studied in local history. This
prompted the author to turn to the history of settlements that were located on the territory of the modern military
polygon «Wide Lan» (Mykolayiv region, Mykolayiv district). The process of colonization of the region, the foundation
of settlements, the main branches of the economy and the like are considered. Much attention is paid to one of
the largest villages – the German colony of Sulz.
Significant changes in the life of the region occurred due to the change of power in 1920. New centres (Veselyi
Kut, Dolmanovo), where village councils are formed and schools are being opened, the colony of Sulz continues to
develop. At the end of the 1920s and at early of 1930s collective farms were established in the villages. The totalitarian
system did not pass over the village either – repression, dekulakization, the close of churches and the arrests
of churchmans, the Holodomor etc. A huge blow inflicted the events of World War II. Проблема истории исчезнувших сел до сих пор остается одной из наименее изученных в краеведении.
Это побудило автора обратиться к истории населенных пунктов, находившихся на территории современного военного полигона «Широкий лан» (Николаевская область, Николаевский район). Рассмотрен
процесс колонизации края, основание населенных пунктов, основные отрасли хозяйства и тому подобное. Большое внимание уделено одном из крупнейших сел – немецкой колонии Зульц.
Значительные изменения в жизни края произошли вследствие смены власти в 1920 г. Создаются
новые центры (Веселый кут, Долманово), где образуются сельские советы и открываются школы, продолжает развиваться колония Зульц. На рубеже 1920-30-х годов в селах учреждаются колхозы. Не обошла села и тоталитарная система – репрессии, раскулачивание, закрытие церквей и аресты церковников, голодомор и тому подобное. Огромный удар нанесли события Второй мировой войны.