Діяльність лавників у містах Волині XVI – першої половини XVII ст.: чисельність, персоналії, повноваження - Заяць, А. (Краєзнавство, 2018)
У статті розглянуто функціонування у волинських містах важливого органу міського самоврядування – лави. Остання з'явилася у містах разом із запровадженням у них магдебурзького права і покликана була займатися окрім судочинства, ще низкою міських проблем. Чисельність лавників у містах не була сталою і коливалася від двох – трьох до семи, як це було у Луцьку, Володимирі, Кременці, а в окремі періоди в Олиці та Горохові. Свої обов'язки лавники виконували різний час – від одного року до кількох. Неодноразово лавники в подальшому займали уряди райців, рідше – лентвійтів і війтів. За соціальним походженням та етнічною приналежністю лавники здебільшого були місцевими українськими міщанами. Також вони проводили кримінально-процесуальний огляд і допомагали з'ясувати обставини правопорушення. Часто вони були присутніми при продажі нерухомості. З'ясовано, що лавники виконували поліційні функції. Траплялися неграмотні лавники. Документи свідчать про не завжди дружні стосунки їх з райцями. Зафіксовано ряд випадків зловживання лавниками владою та алкоголем при виконанні службових обов'язків. The article deals with the functioning of the municipal government – lava (bench) - in the Volhynian towns. It appeared in the cities, together with the introduction of Magdeburg law, and was called upon to engage in other than judicial proceedings, and a number of urban problems. The number of benchers in the towns was not constant and ranged from two or three to seven, as it was in Lutsk and Kremenets, or in some periods in Olyka and Gorokhiv. Their duties were carried out for different times – from one year to several. Repeatedly benchers then occupied the posts of the councils, less often – the landvogts and vogts. According to their social origin and ethnicity, the benchers were mostly local citizens. They also conducted a criminal procedure examination and helped clarify the circumstances of the offense. Often they were present at the sale of real estate. It was found out that the fins performed police functions. There were also illiterate benchers. The documents testify that their relations with the councilors were not always friendly. A number of cases of abuse of the benchers by the authorities and alcohol in the performance of official duties are recorded. В статье рассмотрены функционирование в волынских городах органа городского самоуправления – лавы. Последняя появилась в городах вместе с введением в них магдебургского права и была призвана заниматься кроме судопроизводства, еще рядом городских проблем. Численность лавников в городах не была постоянной и колебалась от двух – трех до семи, как это было в Луцке, Владимире, Кременце, а в отдельные периоды в Олыке и Горохове. Свои обязанности лавники выполняли в разные промежутки времени – от одного года до нескольких. Неоднократно лавники в дальнейшем занимали посты райцев, реже – лентвойтив и войтов. По социальному происхождению и этнической принадлежности лавники в основном были местными украинскими горожанами. Также они проводили уголовно-процессуальное освидетельствование и помогали выяснить обстоятельства правонарушения. Часто они присутствовали при продаже недвижимости. Выяснено, что лавники выполняли полицейские функции. Бывали и неграмотные лавники. Документы свидетельствуют об их не всегда дружеских отношениях с райцами. Зафиксирован ряд случаев злоупотребления лавниками властью и алкоголем при исполнении служебных обязанностей.