До питання про існування Сумського осередку РУП-УСДРП у період революції 1905-1907 рр. - Кудінов, Д. (Краєзнавство, 2018)
Метою наративу є констатація факту існування Сумської групи РУП-УСДРП і визначення її місця та
ролі в революційних процесах на півночі Слобожанщини у 1905 р. За основу публікації взятий лист члена
Революційної української партії Антона Короткевича, адресований ним із Сум своїм товаришам у Харкові.
Аналіз документу здійснювався на основі таких історичних джерел як архівні документи, опубліковані
збірки документів та матеріалів, мемуари, монографічні й узагальнюючі дослідження. Розкриття обраної
теми зумовило звернення до загальнонаукових методів (гіпотетичний і дедуктивний методи, аналіз, порівняння) та методів історичного дослідження (ретроспективний, історико-ситуаційний, описовий методи
й метод конкретного історіографічного аналізу). Зміст документу розкритий за наступними питаннями:
1) суперечність даних про мережу осередків РУП-УСДРП на Харківщині у вітчизняній історико-партологічній літературі; 2) особистість автора листа і час його написання; 3) відомості про діяльність організації
та її порівняння із тактичними настановами керівництва партії; 4) характер відносин Сумської групи
РУП-УСДРП із іншими політичними організаціями; 5) ступінь впливовості партії в Сумському повіті у період найвищого підйому революції. Оскільки лист А. Короткевича – на сьогодні фактично єдине відоме нам
змістовне джерело з минулого Сумської групи РУП-УСДРП, що лише фрагментарно свідчить про її існування та активність, то подальше дослідження теми організаційної присутності та діяльності структур
партії на півночі Слобожанщині можливе завдяки перспективному тематичному розшуку інформації про неї. Завданнями на майбутнє такої наукової роботи є з'ясування обставин утворення та припинення існування, чисельності та поіменного складу групи, характер її звʼязків із іншими партійними організаціями, нарешті, більш глибоке розкриття загального змісту діяльності осередку. The purpose of the narrative is statement of the fact of Sumy Group of the existence and definition of its place
and role in the revolutionary processes in Northern Sloboda Ukraine in 1905. The publication framework is comprised
of a letter written by a member of the Revolutionary Ukrainian Party Anton Korotkevich which is addressed
from Sumy to his comrades in Kharkiv. The analysis of the document was performed on the grounds of such historical
sources as archival documents, published collections of documents and materials, memoirs, monographic
and generalizing researches. Elaboration of the given topic determined adverting to general scientific investigative
techniques (speculative and deductive methods, analysis and comparison tools) as well as to the methods of historical
research (retrospective, historical case studies, descriptive method, specific historiographic analysis).
The content of the document covers the following issues: 1) the controversy of data about the network of the
RUP-USDLP units in Kharkivschyna in national historical partological literature; 2) the personality of the letter
author and the time of its composition; 3) the records about the organization activity and its comparison with tactical
instructions of the party’s leaders; 4) the character of the relationship between Sumy Group of the RUPUSDRP
with other organizations; 5) the degree of the party influence in Sumy district during the revolution climax.
In fact, Korotkevitch’s letter is currently the only known meaningful source from the past of Sumy group of
the RUP-USDLP and, since it evidences the group existence and activity only fragmentarily, further research
on the issue of organizational presence and commitment of the party structures in the north of Sloboda Ukraine
is only possible after the discovery of other sources from the history of the region political life. The task for the
future scientific work is to find out about the establishment and termination of the group, number of its members
and their names, the character of the unit activity. Цель наратива – констатация факта существования Сумской группы РУП-УСДРП и определения
ее места и роли в революционных процессах на севере Слобожанщины в 1905 г. За основу публикации
взято письмо члена Революционной украинской партии Антона Короткевича, адресованное им из Сум
своим товарищам в Харькове. Анализ документа осуществлялся на основании таких исторических
источников, как архивные документы, опубликованные сборники документов и материалов, мемуары,
монографические и обобщающие исследования. Раскрытие избранной темы обусловило обращение к
общенаучным методам (гипотетический и дедуктивный методы, анализ, сравнение) и к методам исторического исследования (ретроспективный, историко-ситуационный, описательный методы и метод конкретного историографического анализа). Содержание документа рассмотрено в следующем порядке вопросов: 1) противоречивость данных о сети ячеек РУП-УСДРП на Харьковщине в отечественной историко-партологической литературе; 2) личность автора письма и время его написания;
3) известия о деятельности организации и ее сравнение с тактическими установками партии; 4) характер отношений Сумской группы РУП-УСДРП с другими политическими организациями; 5) степень влиятельности партии в Сумском уезде в период наивысшего подъема революции. Поскольку письмо А. Короткевича – сегодня единственный известный нам содержательный источник о прошлом Сумской
группы РУП-УСДРП, который лишь фрагментарно свидетельствует о ее существовании и активности,
дальнейшее исследование темы организационного присутствия и деятельности структур партии на
севере Слобожанщины возможно благодаря перспективному тематическому поиску информации. Задачами на будущее такой научной работы является исследование обстоятельств создания и прекращение
существования, численности и поименного состава группы, характер ее связей с другими партийными
организациями, наконец, более глубокое раскрытие общего содержания деятельности ячейки.