Від найбільшого повітового міста до губернського центру: Вінниця в системі управління Подільської губернії початку ХХ ст. - Добржанський, С. (Краєзнавство, 2018)
Проаналізовано особливості розвитку Вінниці на початку ХХ ст. Простежено специфіку діяльності
органів місцевого управління, зміни чисельності й складу населення. Розглянуто загальні питання здійснення
повноважень органами самоврядування міста. З'ясовано вплив на розвиток міста низки об'єктивних та
суб'єктивних факторів: наявність залізничних шляхів, господарська та географічна специфіка, історичні
особливості, політична кон'юнктура тощо.У якості позитивної тенденції вказано невпинне збільшення
розмірів місцевого бюджету, що було наслідком прискореної урбанізації. Водночас обмеження повноважень
органів влади у пошуку джерел прибутків і необхідність покриття низки обов'язкових статей (наприклад,
утримання поліцейських відділень і квартирування військових) спричиняли поступове наростання заборгованості та нехтування «необов'язковими» потребами культурно-освітньої і соціальної сфер. The article analyzed the features of Development of Vinnytsia early XXth century. The activity of the Local
government, the Changes of Abundance and Composition of the Population were observe. Considers Implementation
of the Powers by Local Authorities of City. The Execution of the Assigned tasks was made with the
Influence on the Development of City by the Number of Objective and Subjective Factors: the Presence of Railroad
Holding, Economic and Geographical Specificity, Historical Features, the Political Situation, etc. It is
shown that Positive Trend was the steady increase in the Size of Local Budget, which was the result of accelerated
Urbanization. At the same time, Limiting the Powers of the City authorities to search for Sources of Income,
and the need to cover a Number of Mandatory Items (for Example, Police Departments Maintenance
and Military), the Gradual increase in Debt and Neglect of the «optional» Needs of the Cultural, Educational
and Social Spheres. Проанализированы особенности развития Винницы в начале ХХ в. Прослежено специфику деятельности органов местного управления, изменения численности и состава населения. Рассмотрены общие
вопросы осуществления полномочий органами самоуправления города. Выяснено влияние на развитие
городов региона ряда объективных и субъективных факторов: наличие железнодорожных путей, хозяйственная и географическая специфика, исторические особенности, политическая конъюнктура и
тому подобное. В качестве положительной тенденции указано на непрерывное увеличение размеров
местного бюджета, что было следствием ускоренной урбанизации. В то же время ограничение полномочий органов власти в поиске источников доходов и необходимость покрытия ряда обязательных
статей (например, содержание полицейских отделений и квартирование военных) вызывали постепенное нарастание задолженности и пренебрежение «необязательными» потребностями культурно-образовательной и социальной сфер.