Римские имена в просопографии Ольвии - Сон, Н.А. (Археологія і давня історія України, 2020)
Представлены римские имена в греческих и латинских надписях на памятниках лапидарной эпиграфики Ольвии первых веков нашей эры. Имена сгруппированы по их структуре, а также по лингвистической и этнической принадлежности. Одним з найважливіших джерел для вивчення етнічного складу населення античних міст Північного Причорномор’я є дані просопографії. Завважимо, що просопографія відображує в основному більш забезпечені, зазвичай, соціально привілейовані прошарки суспільства, представників міської верхівки, посадових осіб, чиї імена згадані в епіграфічних пам’ятках. У статті подано римські імена з грецьких і латинських написів на пам’ятках лапідарної епіграфіки Ольвії перших століть нашої ери. Prosopographical data is one of the most important sources for the study of ethnic structure of the Ancient Greek population in the Northern Pontic area. It should be noted that prosopography reflects mostly wealthier and usually socially privileged strata, the representatives of city elite and the officials whose names are recorded in epigraphic records. Roman names from Greek and Latin inscriptions of the first centuries AD in the lapidary epigraphy from Olbia are presented in the paper.