Шматкультурнае паселішча Кастыкі ІІ у вярхоўях Віліі: матэрыялы даследавання ў 1973, 2016 і 2018 гг. - Плавінскі, М.А. (Археологія і давня історія України, 2020)
Паселішча Кастыкі ІІ з’яўляецца часткай археалагічных помнікаў Кастыкі Вілейскага р-на Мінскай вобл. Ён знаходзіцца ў вярхоўях ракі Віліі, на яе правым беразе, за 2,5 км ад упадзення ў яе р. Сэрвач. На падставе аналізу матэрыялаў раскопак 1973, 2016 і 2018 гг., можна меркаваць, што шматкультурнае паселішча Кастыкі ІІ існавала ўжо ў эпоху позняга неаліту і пачатку эпохі бронзы. У культурным слаі паселішча выяўлены посуд позняга этапу культуры штрыхаванай керамікі і другой чвэрці І тыс. н. э., а таксама рэчавы і керамічны наборы, характэрныя для банцараўскай культуры трэцяй чвэрці І тыс. н. э. Поселення Кастикі ІІ є частиною комплексу археологічних пам’яток Кастикі, розміщеного у східній частині с. Кастикі Людвіноускої сільської ради Вілейського р-ну Мінської обл., який також включає в себе курганний могильник середини 11—12 ст. Комплекс археологічних пам’яток розміщується на правому березі Вілії за 2,5 км до впадіння в неї р. Сервач. Kastyki ІІ settlement is the part of the complex of archaeological monuments located in the eastern part of the village Kastyki of Lyudvinova village council, Vileika district, Minsk region. It also includes the barrow cemetery of the mid-11th—12th centuries. The complex of archaeological monuments is located on the right bank of Vilija in 2.5 km from the confluence of Servač River.