Слов’янські «кухні» з поселення Рованці — Гнідавська Гірка на Волині - Бардецький, А.Б. (Археологія і давня історія України, 2020)
У статті опубліковано матеріали Х — першої половини ХІІІ ст. з рятівних розкопок багатошарового поселення Рованці — Гнідавська Гірка, проведених у 2010 р. Закцентовано увагу на спорудах з кількома печами, їхній інтерпретації та розборі стратиграфічних ситуацій і мікрохронології досліджених комплексів. Висуваються нові підтвердження існуючої версії про зв’язок цих споруд із обробкою їжі. In 2009 during the excavations at the multi-layered settlement of Rovantsi — Hnidavska Hirka near Lutsk in the excavation area 10 the dwellings and household buildings of the Slavic period have been discovered. To the horizon of the tenth century three houses and the building with three earth ovens were attributed.