Дослідження сільських промислових та поселенських пам’яток давньоруського часу Правобережної Київщини - Петраускас, О.В.; Петраускас, А.В. (Археологія і давня історія України, 2020)
У статті подані результати рятівних археологічних досліджень давньоруських поселень правобережної Київщини. Отримані матеріали свідчать про високий соціально-економічний розвиток сільської округи навколо Києва у давньоруський час і, зокрема, про розвинену залізоробну справу. In 2017 the archaeological exploration in the zone of construction of the transmission line in the Makariv district of Kyiv region took place. Three sites — Nalyvaikivka 1 (second half of the 10th — 11th, 12th— 13th centuries), Farm 2 (2nd—1st millennium BC) and Farm 3 (11th century) were excavated. The total area of excavation was 165 m2.