Візантійська кам’яна іконка Богоматері Агіосорітисси з давньоруського Вщижа - Архипова, Є.І. (Археологія і давня історія України, 2020)
Стаття присвячена атрибуції фрагмента кам’яної іконки із зображенням Богоматері, знайденого в 1949 р. під час розкопок Вщижа — невеликого укріпленого містечка чернігівських князів, зруйнованого Батиєм у 1238 р. Дослідження іконки показало, що думка Т. В. Ніколаєвої, яка вважала іконку твором місцевого давньоруського майстра, помилкова. Золочення, розпис і діпінті, тонко модельований рельєф вказують на роботу візантійського майстра. Іконографія дозволяє віднести зображення Богоматері до типу Агіосорітісса і датувати іконку другою половиною ХІІ — початком ХІІІ ст. на підставі стилістичних особливостей і умов знахідки. The fragment of stone icon with the image of Virgin, outstretching her arms in prayer, has been found in 1949 during the excavations of B. A. Rybakov on the site of Vshchizh, the small city of Chernigov principality. After the invasion of Batu Khan in 1238 it was destroyed and depopulated until the 16th century. T. V. Nikolaeva included the icon into the catalog of Rus stone icons as local craftsman’s production of 12th (?) century, exquisitely made and preserved the painting.