Скляні прикраси з поселення Ходосівка-Рославське (за матеріалами 2007—2011 рр.) - Готун, І.А.; Гунь, М.О. (Археологія і давня історія України, 2020)
Опрацювання матеріалів, отриманих за перші п’ять років розкопок селища давньоруської і монгольсько-литовської доби в урочищі Рославське на околиці с. Ходосівка у південних передмістях Києва дозволяє характеризувати певні особливості матеріальної та деяких елементів духовної культури досліджуваного соціально-економічного феномену. Робота присвячена зібраному за означений період комплексу скляних прикрас населення пам’ятки. Основна увага зосереджена на браслетах, кількість яких на одиницю відкритої площі перевищує показники низки синхронних міст. Вказана риса пункту на тлі загальноруських тенденцій побутування цих предметів виступає додатковим аргументом своєрідності названого осередку. Large-scale studies of medieval non-fortified points of Southern Rus conducted mainly during the last quarter of XX century within the framework of the targeted program developed by O. P. Motsya, demonstrated quite convincingly the high level of development of Old Russian settlement structures and fully parity relations in the mentioned period between the cities and their outskirts. Somewhat later, when the respective excavations were being deployed, similar conclusions were drawn by experts studying the settlements of Northern Rus.