Булавка із Софіївської Борщагівки - Казимір, О.М.; Готун, І.А. (Археологія і давня історія України, 2020)
Відкрите у 1956 р. поселення давньоруської та монгольсько-литовської доби в Софіївській Борщагівці у передмісті Києва, яке у 1990-х рр. кілька сезонів вивчали під керівництвом О. П. Моці, а з 2008 р. досліджує Північна експедиція Інституту археології НАНУ, стало одним із найбільших середньовічних селищ Східної Європи за розмірами розкопаної площі. Попри майже повністю знищені культурні нашарування пам’ятки, роботами на пункті зафіксовано високий рівень матеріальної та певних елементів духовної культури населення, а до колекції включено низку речей нечисленних або взагалі одиничних на землях півдня Русі. У публікації проаналізовано одну із таких знахідок — виготовлену із кольорового металу булавку з орнітоморфним навершям. Акцентується також на проблемі існування кількох аналогій прикрасі, виявлених поза рамками офіційних наукових досліджень. The excavations headed by O. P. Motsa of the settlement on the bank of the river Nyvka in Sofiivska Borshchahivka in the western suburb of Kiev provided the representative collection, containing a number of items, quite rare, and even unique in the South Rus lands. One of them is the bronze pin with a total length of about 10 cm casted in two-sided form with a top in the form of duck. The researchers consider the pins, as a part of the costume, attributed to the Baltic and Finnish-Ugric population, which surrounded the North Rus lands and partially was a part of the Old Rus state.