Візантійський полив’яний посуд XIII ст. в Криму (короткий огляд) - Тесленко, І.Б. (Археологія і давня історія України, 2020)
У статті порушено питання ввезення полив’яної кераміки з візантійських гончарних осередків до Криму за часів латинського панування в Константинополі та центральновізантійських землях. Також висвітлено зміни, що сталися в складі керамічного імпорту протягом кількох десятиліть після повернення ромеями столиці та надання генуезцям вільного доступу в Чорне море. Despite political and military upheaval in Byzantium in the 13th century, the most important of which were the conquest of Constantinople and the central territories of the empire by the Latins in 1204, and then the restoration of the state and the return of the capital by Michael VIII Palaeologus in 1261, the manufacture of marketable glazed tableware on its historical territory had not stopped. Moreover, delivery of this ceramic into the territory of the Crimea also continued.