История Евпаторийского караимского ремесленного училища Соломона Когена - Прохоров, Д.А. (Материалы по археологии, истории и этнографии Таврии, 2010)
В статье проанализирована история создания и деятельности «Караимского ремесленного училища Соломона Когена» в г. Евпатории. Актуальность исследования вызвана тем, что история развития российской государственной системы караимского профессионально-технического образования не получила в литературе должного освещения. Для работы над статьей использовались документы, отложившиеся в делах фондов Государственного архива АР Крым (некоторые из них вводятся в научный оборот впервые), сведения, опубликованные в сборниках по статистике народного образования Таврической губернии, материалы периодической печати, мемуары очевидцев событий того времени. Возникновение Евпаторийского караимского ремесленного училища пришлось на годы расцвета российской государственной системы караимского народного образования. Училище, созданное в 1895 г. благодаря инициативе караимского мецената С.А. Когена, просветителя И.И. Казаса и гахама С.М. Панпулова, осуществляло общеобразовательную и профессиональную подготовку караимов из малообеспеченных семей, а также детей других национальностей и конфессий. У статті проаналізовано історію створення та діяльності «Караїмського ремісничого училища Соломона Когена» в м. Євпаторія. Актуальність дослідження викликана тим, що історія розвитку російської державної системи караїмської професійно-технічної освіти не отримала в літературі належного висвітлення. Для роботи над статтею було використано документи, що відклалися в справах фондів Державного архіву АР Крим (деякі з них вперше введено до наукового обігу), відомості, опубліковані в збірках із статистики народної освіти Таврійської губернії, матеріали періодичного друку, мемуари очевидців подій того часу. Виникнення Євпаторійського караїмського ремісничого училища припало на роки розквіту російської державної системи караїмської народної освіти. Училище, створене в 1895 р. завдяки ініціативі караїмського мецената С.А. Когена, просвітителя І.І. Казаса та гахама С.М. Панпулова, здійснювало загальноосвітню і професійну підготовку караїмів з малозабезпечених родин, а також дітей інших національностей і конфесій. The history of creation and activities of Karaite Artisanal trade school of Solomon Kogen in the town of Eupatoria has been analyzed in this article. The actuality of the research is caused by the fact that the history of the development of Russian State system of Karaite vocational technical training was not presented in literature. Documents kept among the cases in the Funds of State Archives of the Autonomous Republic of Crimea (some of them are introduced into scientific circulation for the first time), data published in the collections on statistics of public education in Tavrida gubernia (region), materials from periodicals, memoirs of eyewitnesses of that period were used while working on this article. The origin of Eupatoria Karaite Artisanal trade school took place during the years of flourishing of Russia state system of Karaite public education. The trade school, founded in 1895 on the initiative of Karaite generous contributor S.A. Kogen, educator I.I. Kazas and gaham S.M. Pampulov, implemented general and vocational education of the Karaites from poor families and children of other nationalities and confessions as well.