Проблеми оцінювання соціо-еколого-економічної збалансованості розвитку - Душна, М.П.; Соловій, І.П. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2010)
У міжнародній практиці застосовують різні підходи (економічний, екологічний, соціальний) до вимірювання сталості (збалансованості) розвитку, кожен з яких передбачає відповідні індикатори. Для вимірювання соціо-еколого-економічної збалансованості розвитку застосовують індикатори, що стосуються лише окремих аспектів людської діяльності, а також ті, які інтегрують у собі окремі складові компоненти розвитку. На підставі порівняльного аналізу основних індикаторів, що вимірюють різні аспекти суспільного добробуту, зроблено висновок, що найважливішим індикатором, що дає можливість приймати ефективні рішення щодо розвитку всієї соціо-еколого-економічної системи, є інтегральний – індикатор справжнього прогресу (Genuine Progress Indicator, GPI). Обговорюються можливості впровадження цього індикатора в Україні. Different approaches applied to measure sustainability of development, namely economic, environmental, and social. The system of indicators developed for each of them. To measure sustainability of the different aspects of development usually used indicators which measure some aspects of human activity but also synthetic, composite indicators which integrate these different aspects. We analyzed main indicators which a widely used internationally to measure the progress of society and concluded that GPI (Genuine Progress Indicator, GPI) is the most important indicator which allow to make efficient decisions concerning development of socio-ecologically-economic system. Finally the possibility to introduce the GPI in Ukraine discussed in the paper. В международной практике применяются различные подходы (экономический, экологический, социальный) к измерению устойчивости (сбалансированности) развития, каждый из которых предусматривает соответствующие индикаторы. Для измерения социо-эколого-экономической сбалансированности развития применяют индикаторы, касающиеся лишь отдельных аспектов человеческой деятельности, а также интегрирующие в себе отдельные компоненты развития. На основании сравнительного анализа главных индикаторов, измеряющих различные аспекты общественного благосостояния, сделан вывод, что важнейшим индикатором, который дает возможность принимать эффективные решения по развитию всей социо-эколого-экономической системы является интегральный – индикатор настоящего прогресса (Genuine Progress Indicator, GPI). Обсуждаются возможности внедрения этого индикатора в Украине.