Екологічна прийнятність енерговиробництва як складова енергетичної безпеки: аналіз привалюючих та перспективних форм розвитку країн та регіонів Світу - Бараннік, В.О. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2010)
Стаття присвячена теоретико-методологічному та кількісному аналізу такої складової енергетичної безпеки, як екологічна прийнятність. На підставі проведеного широкого порівняльного аналізу основних показників та індикаторів екологічної прийнятності енергоспоживання (інтенсивності та ефективності викидів) та визначених головних тенденцій розвитку енергетичної галузі, саме в контексті обмеження викидів парникових газів та зменшення шкідливого впливу на довкілля енерговиробництва та енергоспоживання зроблені висновки щодо необхідності прийняття дієвих заходів як на глобальному, так і національному рівнях для гарантування енергетичної безпеки, загального сталого розвитку країн та регіонів світу. The article is devoted to theoretic-methodological and quantitative analysis of such a component of energy security as ecological acceptability. Basing on wide comparative analysis of indices and indicators of ecological acceptability of energy consumption (intensity and efficiency of emissions) and certain main trends in development of energy sector, namely, concerning limitation of greenhouse gasses emission and diminution of adverse influence on environment of energy production and consumption, conclusions are made as to necessity to undertake effective measures both on global and national levels for ensuring energy security and general sustainable development of countries and regions of the world. Статья посвящена теоретико-методологическому и количественному анализу такой составляющей энергетической безопасности, как экологическая приемлемость. На основе проведенного широкого сравнительного анализа показателей и индикаторов экологической приемлемости энергопотребления (интенсивности и эффективности выбросов) и определенных основных тенденций развития энергетики именно в контексте ограничения выбросов парниковых газов и уменьшения негативного влияния на окружающую природную среду энергопроизводства и энергопотребления сделаны выводы о необходимости принятия действенных мер как на глобальном, так и национальном уровнях для обеспечения энергетической безопасности и общего устойчивого развития стран и регионов мира.