Проблеми історії українського козацтва в науковій спадщині Омеляна Пріцака - Потульницький, В.; Потульницький, Г. (Краєзнавство, 2019)
У статті зроблена спроба, спираючись на матеріали особового архіву Омеляна Пріцака, який зберігається в бібліотеці Києво-Могилянській Академії, матеріалів вченого в Українському Науковому
Інституті Гарвардського університету, низки надрукованих праць науковця, відтворити його бачення
українського козацтва взагалі, та процес перетворення козацтва з побутового у суспільно-політичне
явище. Автори досліджують концепцію вченого щодо українського козацтва на основі розгортання
творчості науковця з цього питання протягом основних періодів дослідницької кар'єри видатного
історика: німецького, американського та українського. In the article, the authors seek to perform the first analysis of the research
heritage of a prominent scholar Professor Omeljan Pritsak regarding the issues related to Ukrainian Cossacks.
This problem in the framework of Omeljan Pritsak’s research analysis was never investigated in Ukrainian and
Global historical science.