Петро Кузьмич Козлов (1863–1935): мандрівник, географ, академік ВУАН - Принь, О. (Краєзнавство, 2019)
Стаття присвячена написанню біографічного нарису про відомого вченого-мандрівника, дослідника пам'яток культурної спадщини народів Далекого Сходу (Китаю, Монголії) та Центральної
Азії (Тибету), академіка ВУАН П.К. Козлова (1863–1935). Простежено його наукове турне Москва–Одеса–Київ–Москва, найбільшими науковими та культурними містами України, з метою популяризації
наукових знань, отриманих вченим у науково-дослідних експедиціях країнами Далекого Сходу та Центральної Азії. Розкриваються основні віхи наукової біографії вченого. Уточнюються біографічні дані,
висвітлюються його творчі контакти з Всеукраїнською академією наук та розглядається процедура
обрання його академіком ВУАН по кафедрі географії. The figure of the world-famous scientist, traveler, geographer, academician of the All-Ukrainian Academy
of Sciences P. K. Kozlov remains unexplored in Ukrainian historiography. Ukrainian encyclopedias keep confusion
about the scientist’s biographical data and his scientific connections with the All-Ukrainian Academy
of Sciences and Ukrainian scientists remain unexamined. This scientific research is devoted to solving these
issues.